Program och kurser

Hej, Estet dans är jag nyfiken på. Jag gillar dans men har ingen direkt erfarenhet samt vill få högskolebehörighet men är än osäker på vad jag sen vill läsa till. Ångest, vet inte vad jag ska välja. Råd tack :)

Hej S!

De flesta gymnasieprogram är utformade så att en inte behöver kunna allt innan en börjar på ett visst program. Du behöver alltså inte kunna dansa eller ha dansat särskilt länge innan du söker in till dansprogrammet, även om du säkert kommer få klasskamrater som har dansat tidigare om du tar dig in. 🙂

Vilka utav de högskoleprogrammen är det som lockar mest, och varför? Ta hjälp utav din syv och diskutera alternativen!  Skulle du vilja besöka programmet och träffa några elever som går där idag så finns den möjligheten även nu under valperioden. Glöm inte att ansöka om ledighet från din skola bara och prata med din syv.

Du behöver inte veta vad du ska läsa på universitet eller högskola redan idag. Skulle det vara så att du kommer på vad du vill läsa sen men inte läst de rätta kurserna under gymnasietiden, finns alltid möjligheten att läsa upp behörigheter på komvux eller folkhögskola. Du kan också frågar gymnasiesyv och rektor om möjligheten att få läsa utökat program under gymnasietiden.

Om du undrar över behörigheten efter gymnasiet kan jag rekomendera den här hemsidan:
http://utbildningsinfo.se

Lycka till med valet!

Hannah Lindqvist


Om jag bor i Luleå men vill söka in till Bodens lokala hockeygymnasium hur går jag till väga och vilka linjer kan man välja emellan?

Hej LB!

Du söker det program du önskar få gå i Boden via mittgymnasieval.nu. Därefter så fyller du i den blankett som finns att hämta på Björknäsgymnasiets hemsida. Se här. På samma sida ser du att man inte nämner något specifikt program som man behöver gå för att ha lokal hockey.

Kjell Tunlind


Om jag skulle gå ekonomi, kan jag ändå söka in till tex. pilot på högskola eller måste jag gå en linje just för det?

2016-01-07

Hej! Behörighetskrav till pilotutbildningen är matematik 2, engelska 6 och fysik 1A. Det som ej ingår i ekonomi är fysik 1A, den får du i teknikprogrammet som naturvetenskapsprogrammet. Läs mer här: http://www.svenskpilotutbildning.se/vanliga-fragor

Lycka till!
/Hjördis

Hjördis Hansson


Är matematiken svår på tekniska programmet? Klarar man det om man har godkänt i grundskolan?

Hej,

Ja, kurserna i Ma på Teknikprogrammet är svårare än på övriga program. Dessutom läser man Ma-kurserna i ett ganska snabbt tempo. Det är meningen att man ska klara det med ett godkänt betyg från grundskolan.

Med vänlig hälsning,
Ingela Svensson


När väljer man inriktning? Jag vill läsa Samällsvetenskap inriktning beteendevetenskap. Söker man in på Samhälls och väljer inriktning senare?

Hej!

Helt rätt, nu söker du Samhällsvetenskapsprogrammet och väljer språk. Inriktningsvalet sker i gy-skolan efter det att du fått information om de olika inriktningarna.

Lycka till!

Hjördis Hansson


Vad kan man bli om man läser Samhälls beteendevetenskap?

Hej Sanna!

Samhälls är i sig ger dig en bred behörighet till studier på högskolan. På inriktningen beteendevetenskap läser man mycket psykologi, sociologi, beteendevetenskap och ledarskap. Det ger dig en bra grund för olika vidareutbildningar som ex psykolog, betendevetare, militär, polis m fl.Lycka till med valet!

Peter Möller


Min son får eventuellt inte godkänt i svenska. Måste han söka Introduktionsprogrammet redan nu, eller är det något som blir automatiskt om det blir så att han får F i svenska?

Om din son inte kommer att få godkänt i svenskan under vårterminen kommer han att bli erbjuden en plats på introduktionsprogrammet. Det är viktigt att han pratar med sin lärare och gör en plan över hur han ska klara svenskan.

Lycka till,
Ulla Bergkvist


Tänker söka Naturbruk på Grans och undrar hur/när man anger om man ska gå djur, maskin, häst eller smådjur?

Val av inriktning sker efter slutlig antagning. Då får du ett brev där du anger vilken inrikting du önskar.

Jan Vinroth


Hej, jag funderar på att välja estet media i Luleå men undrar lite över behörigheten man får. Matte och engelska ger väl bättre behörighet, men är individuella valet det enda där man kan lägga till såna kurser efter eget tycke, eller gäller det också programfördjupningar? har inte riktigt förstått systemet… Hur många såna ämnen får man lägga till totalt?

Hej,

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som ger grundläggande behörighet för att kunna söka högskola/universitet. När det gäller programfördjupningar så är de redan fastställda. På Individuellt val kan du däremot välja kurser, 200p, utifrån vad skolan erbjuder. Precis som du säger ger högre kurser i Ma och Eng bättre behörighet när det gäller särskild behörighet till högskola och dessa kan du lägga in under individuellt val och välja kurser så att de tillsammans blir 200 poäng.

Ingela Svensson


Ska man göra några kursval i det här skedet när man gör ansökan till Bygg- och Anläggning eller Flyg- och Helikopterteknik eller gör man det senare?

Hej Karin!

Du ska inte göra några kursval nu när du gör din ansökan. Det är något som du gör gemensamt med din kommande studievägledare på gymnasiet vid studieplanssamtalet. Du väljer alltså enbart programmet på de två program som du nämner i din fråga.

Hälsningar,
Kjell Tunlind


Jag är osäker hur tekniskt gör mina val. Vill i 1;a hand gå samhälls inriktning medier, informaiton och kommunikation. 2:a handEkonomi med inriktning ekonomi, 3;estetisk med inriktning estetik och media, 4:3 Ekonomi med inriktning entreprenör(frigymnasium) när väljer jag inrikning?

Hej Åsa!

Du gör inga inriktningsval till samhällsvetenskaplig eller till de ekonomiska programmen. Välj här enbart programmet. Inriktningsvalet gör du tillsammans med din studievägledare på gymnasiet vid studieplanssamtalet. Ett samtal som du har i slutet på första eller början på den andra terminen. Till estetiska programmet gör du däremot ett inriktningsval då du gör din ansökan till gymnasiet och där finns inriktning estetik och media med som ett alternativ. Då du söker en friskola, entreprenörsgymnasiet, så finns inledningsvis ett val där du väljer fristående gymnasieskolor.

Hoppas det går bra.

Hälsningar,
Kjell Tunlind


Jag vill gå i 1:hand ES-estetik och media i andra ES-bild kan jag välja det min kompis valde förra året men då gick det inte.

Hej!

I år går det att göra så att man gör inriktningsval till estetiska programmet. Man konkurrerar därmed med de som sökt motsvarande inriktning ex.vis inriktning musik. Något som är nytt är att man nu även kan göra instrumentvalet direkt på webben då man söker inriktning musik.

Hälsningar!

Kjell Tunlind


Om man vill gå bygg och anläggning, inriktning anläggningsfordon, går det då att gå bygg och anläggning i piteå det första året och sen byta till bygg och anläggning i Boden?

Hej signatur E!

Det går alldeles utmärkt. Valet av inriktning gör eleverna under åk 1.

Peter Möller


Är det en större fördel att behålla sitt gamla språk eller byta språk. finns det några nackdelar och fördelar med att byta?

Hej! Om du fortsätter med ditt moderna språk, dvs steg 3 så ger den 0,5 i meritpoäng när du söker till universitet och högskola om det inte krävs för den särskilda behörigheten. Kursen moderna språk steg 4 ger alltid 1,0 i meritpoäng. Fördelen att byta till nytt språk kan vara en personlig vinning, att du lär dig lite grann om ett nytt språk.

Hälsar,
Inger Lindsund


Om jag vill söka musikalinriktningen på kulturama i stockholm, hur bär man sej åt då när man ska söka in?

Hej Johanna!

Du söker via vår egen portal mittgymnasieval.nu. När du loggat in så markerar du ”sök utbildning utanför Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner.Därefter så följer du anvisningarna. Läs mera om antagning och färdighetsprov till Kulturama gymnasium under länken som du finner HÄR. Det går även bra att ringa till antagningen i Stockholm och höra dig för om det är något som du måste beakta. Deras telefonnr är 08-12320120.

Lycka till

Kjell Tunlind


Hej! Finns det inriktningen Energiteknik på El- och energiprogrammet i Luleå?

Hej!

Luleå har inriktningen Elteknik.

Ingvar Windstam


Hej! Är det bara Ellära och liknande på programmet El- och Energiprogrammet? Tidigare så vet jag att man kunde bli rörmokare på Energiprogrammet, är det så än idag?

Hej!

För att få grunderna att arbeta med installation, service och underhåll inom VVS-branschen skall du söka VVS- och fastighetsprogrammet. Enl nya gymnasiet Gy11.

Ingvar Windstam


Vad ska jag läsa om jag är mest intresserad av att skriva böcker?

Hej!

Samhällsvetenskapsprogrammet handlar till stor del om språk och litteratur, om det talade såväl som det skrivna ordet. Ett tips är att du tittar närmare på innehållet här. Lycka till med ditt val!

Hjördis Hansson


Jag bekräftade mitt val (NA), men jag insåg sedan att jag inte valt någon ”önskad inriktning”. Måste man välja det eller får man välja det senare?

Inriktningsvalen görs i årskurs 1 på gymnasiet och om det är fler sökande till en inriktning än platser görs urvalet på betygen från årskurs 9.

Gisela


Gällande Industritekniska programmet – är alla kurser som står under programmfödjupningar som tex Matematik 2a obligatoriska eller är det en kurs man väljer till?

Hej,

Industritektniska programmet är ett yrkesprogram, där eleverna kommer att läsa Matematik kurs 1a som gymnasiegemensamt ämne. Varje skola väljer sedan vilken programfördjupning man vill ha i sitt program, Skolverket har gett förslag på många sådana programfördjupningar. Vill Du veta vilken/vilka programfördjupningar som Din blivande gymnasieskola kommer att erbjuda, kontakta den direkt. Inom Fyrkanten erbjuds programmet i både Luleå och Piteå.

Här kommer länkar till resp skola med uppgifter om kontaktpersoner som kan ge svar:
http://www.lulea.se/gymnasieskola/luleagymnasieskola/gymnasieprogramgy11gallerfranhosten2011/industritekniskaprogrammet/kontaktaoss.4.7bf9116d12b7dc5153b80003551.html
http://www.pitea.se/sv/du-och-din-kommun/Skola-och-Utbildning/Gymnasieskola/Strombacka/Programutbud-Hosten-2011/IN-Industritekniska-programmet

Berit Löfgren


Var kan jag läsa vad de olika kurserna egentligen betyder som tex. engelska 5, matematik 1a osv”

Hej,

Läs mer på skolverkets hemsida, eller gå via denna länk: http://www.skolverket.se/sb/d/2974

Lycka till!

Berit Löfgren


Vad är det för skillnad på frisör på lule gymnasium o lule praktiska? blir jag frisör direkt på båda får jag resor eller hyresbidrag om jag går på hantverksprogrammet makeupstylist i Kalix?

Skillnaden mellan Luleå gymnasium och Luleå Praktiska är att du får mer företagsförlagd utbildning på Luleå Praktiska. För att bli färdig frisör, läs mer under bifogad länk: http://www.frisorutbildningar.se/

När det gäller ersättning för resor och/eller boende måste du kontakta ansvarig på din kommuns gymnasieskola.

Marianne U Marklund


Om man läser spanska i 7an, 8an och 9an, kan man då fortsätta med det i NV-programet OCH läsa grunderna i ett nytt språk?

De flesta gymnasier har spanska som fortsättningsspråk. Kolla med din syv att så är fallet till det gymnasium du ska söka till. Du kan på ditt individuella val till åk 2 och 3 söka ett nybörjarspråk.

Marianne U Marklund


Finns det samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot turism? och isåfall var?

Turism utbildning få du genom programmet Hotell och turismprogrammet.

Eva Lundgren


Vilken gymnasielinje är bäst att gå om jag vill bli polis eller brandman?

Det finns flera program som kan vara lämpliga att gå om man vill bli polis, många väljer att gå Barn & fritid eller Vård & omsorg, men även alla högskoleförberedande passar bra.

Läs mer om polis på http://www.polishogskolan.se/sv/Polisprogrammet/Bibliotek/Amnesindelade-lankar/Polisutbildning/

För att bli brandman måste du gå en eftergymnasial utbildning, läs mer på http://www.msb.se/sv/Utbildning–ovning/Utbildningsprogram/Skydd-mot-olyckor/

För att gå den utbildningen krävs det att du har grundläggande behörighet, prata med studievägledaren på din skola om hur du får det.

mvh Britt-Inger

Britt-Inger Holmgren